Suomalaisuuden juuriin pääsee syventymään Suomalainen Pietari -näyttelyssä 30.6.-12.8Tämä avartava näyttely osoittaa kiehtovalla tavalla Pietarin merkityksen Suomen historiassa.

Pietarin perustaminen vuonna 1703 on Suomen kohtalonkysymys ja historiamme merkittävin tapahtuma. Tätä mieltä ovat eräät historioitsijat.  Kaupunki nousi suomalaisten asuttamalle suoseudulle, missä olleen linnoituksen ja runsaan tuhannen asukkaan Nyenin kaupungin Pietari Suuren joukot tuhosivat Pohjan sodassa.

Suomen ja Venäjän suhteet ovat useimmiten olleet juuri Pietari-suhteita. Monien suomalaisten esi-isät osallistuivat Pietarin rakentamiseen pakkotyössä tai vankeina. Myöhemmin Pietari tarjosi työtä suomalaisille muurareille, puusepille ja palvelijoille niin että vuosisadan puoliväliin mennessä Suomi alkoi kärsiä työvoimapulasta.

Pietarin vaikutus Suomeen korostui suuriruhtinaskunnan ja itsenäisyyden aikana kuten olemme Suomi 100-ja sotiemme muistelujen aikana usein kuulleet.

Vuosina 1809-1917 Pietari oli suomalaisten varsinainen pääkaupunki. Autonomista Suomea hallittiin tsaarin hovista, vaikka Helsingistä olikin tullut 1812 Turun jälkeen Suomen uusi pääkaupunki. Itsenäisyytemme tunnustuskin piti saada ensin Pietarista, jotta muut maat sen tunnustaisivat.

Miljoonakaupungiksi vuosisadan lopulla kasvanut Pietari oli 1880-luvulla Helsingin jälkeen toiseksi suurin suomalaisten kaupunki, missä asui yli 24 000 suomalaista. Monikansalliseen ja vetovoimaiseen keisarinkaupunkiin mentiin töihin, kulttuuririentoihin, opiskelemaan ja sinne vietiin suomalaisia tavaroita ja palveluja. Suomalainen laatu, rehellisyys ja ahkeruus tulivat jo silloin naapurissa tunnetuiksi. Suomalaisia kultaseppiä oli Pietarissa enemmän kuin Suomessa ja Karl Otto Fazer oppi kondiittorin taitonsa 1880-luvulla Pietarissa.

Nykyisessä Suomi-talossa Suurella tallikadulla toimi vuodesta 1847 alkaen suomalainen kirkkokoulu, jonka rehtorina oli yli kymmen vuoden ajan Suomen kansakoulun isä Uno Cygnaeus. Pietarissa ilmestyi suomenkielisiä sanomalehtiä vuodesta 1870 ja siellä toimi suomalaisia yhdistyksiä.

Suomalaisista suurmiehistä monet ovat vaikuttaneet Pietarissa. Venäjän armeijassa vuosina 1887-1917 palvellut Carl Gustav Emil Mannerheim asui Pietarissa kuudessa osoitteessa. Tsaarin palveluksessa olleista lähes 4000 suomalaisesta sotilaasta yli 300 eteni kenraalin arvoon.

Eräjärven Eerolan näyttely perustuu Suomen Pietarin instituutin johtajan Jarmo Nirosen kokoamaan ainutlaatuiseen aineistoon ja hänen Suomalainen Pietari -teokseensa. Nironen esitelmöi suomalaisesta Pietarista maanantaina 2.7. klo 19.

Ajankohta

30.6.-12.8.2018 ti-su klo 13-18

2.7.2018 klo 19 Pietarin merkitys Suomelle -esitelmä. Luennoitsijana Suomen Pietarin instituutin entinen johtaja Jarmo Nironen.

Näyttelyyn ja tilaisuuteen vapaa pääsy.

Eräjärven Eerolassa, Eerolanmutka 12, 35220 Eräjäri, Orivesi